/Files/photogallery/795/CeE.gif

ВІДДІЛ ХІМІЇ

ХІМІЯ - одна з трьох фундаментальних природничих наук, яка разом з біологією та географією утворює комплекс наук про Землю та її будову. Це без перебільшення "наука наук", адже вивчає будову і властивості речовини, з якої складається абсолютно все живе і не живе на планеті. Відомий вчений Михайло Ломоносов справедливо охрестив хімію "наукою про все на світі". Мабудь він був абсолютно правий, адже лише хімія в повній мірі може пояснити усі природні процеси на Землі. Це відносно молода наука, яка відокремилася від географії в епоху Середньовіччя. А в період Відродження хімія стала настільки актуальною, що протягом цілих століть вважалася найпрестижнішим заняттям. І справді, заробітки тодішніх хіміків були надзвичайно високими, так як вони мали справу з дорогоцінними металами - золотом та сріблом (алхіміки).

Сьогодні хімія займає значно важливіше місце у житті людини: ліки, косметика, паливо, синтетичний одяг та взуття, побутові хімічні розчини, аграрні добрива, та навіть продукти харчування, побутові прилади та будівельні матеріали - усе це, без чого сьогодні не можливо уявити повсякденне життя, нізащо не було б створене без знань хімії. Знання цієї науки активно використовуються практично в усіх галузях виробництва: металургії, машинобудуванні, гірничій, харчовій, хімічній, легкій, паливній промисловостях, будівництві, сільському господарстві та транспорті. Одним словом - це незамінна наука, яку безперечно слід вивчати. Рідними сестрами для хімії є географія та біологія. Разом ці три науки настільки між собою переплітаються, що іноді між ними зникає певна межа. Всесвітньо відомий український вчений В.І.Вернадський свого часу сказав: "Справжнній географ має бути відмінним хіміком та біологом, справжній біолог - відмінним географом та хіміком, а справжній хімік - відмінним географом та біологом". І справді, Володимир Іванович знав про що говорив, адже всесвітньо відомий географ-біолог був перш за все легендарним і неперевершеним хіміком, а хімія - його улюблена наука з дитинства. Можливо серед Вас хтось задумається, яким же чином хімія і географія пов'язані між собою?. Однак, подивіться навколо: всі форми рельєфу на планеті - це результат хімічних реакцій в надрах Землі та в атмосфері. Вулканізм - це результат реакції хімічних сполук, ґрунти сформувалися в результаті хімічного вивітрювання - типового процесу взаємодії атомів і молекул хімічних елементів. Атмосфера і повітря - це постійні хімічні процеси в повітрі, і кожен мінерал на планеті - результат хімічних реакцій. Ту карту світу, яку ми бачимо сьогодні - це все повністю результат хімічних процесів. Хімія рухає материки, будує нові гори, руйнує старі, провокує всі фізико-географічні явища на планеті. Географію і хімію неможливо уявити порізно. Навіть є окрема наука - геохімія (заснована В.І.Вернадським), яка утворилася в результаті їх поєднання. "А до чого тут біологія?", – запитаєте Ви. Все так само.

Життя на планеті ніколи б не зародилося, якби не відбулися цілий ряд хімічних реакцій. Саме хімія дала початок життю на планеті, а живий організм - це справжня хімічна лабораторія. Поки Ви читаєте цей пост, у вашому організмі відбуваються десятки хімічних реакцій перетворення речовин та енергії. Біохімія - це наука про хімічні процеси в живих організмах. Отже як бачимо, хімія - це дуже легендарна, цікава і неймовірно поважна наука, яку має знати і вивчати кожен, хто цікавиться багатствами природи і навколишнього світу.
Відділ хімії – це наймолодший відділ шкільного природничо-географічного товариства імені В.І.Вернадського, що заснований у жовтні 2016 року. Очолює відділ Дикуша Ніна Іванівна – багаторічний вчитель хімії та біології Витачівської школи.

Як вже мовилося, хімія – це одна з фундаментальних природничих наук, без якої неможливо уявити динамічний розвиток усіх інших природничих наук, особливо географії та біології, які в своїх дослідженнях використовують методи сучасної хімії. Виходячи з цього, відділ хімії ставить собі за мету розвиток уявлення значення хімії у повсякденному житті, забезпечуючи методи інтегрованості цієї науки з іншими шкільними предметами, а також розвиток основних уявлень про місце хімії в системі природничих наук.

Особливе місце в роботі відділу належить популяризація хімії серед учнівської молоді, та сприяння використання хімічних знань у суспільно-корисних цілях. Команда хіміків у Витачівській школі, яка і становить актив відділу складається з 4 чоловік: Федоренко Денис (керівник відділу), Кришталь Владислав, Сергеєв Вадим та Нещерет Людмила.
Науковим консультантом відділу хімії є Колч Надія Володимирівна – вчитель фізики і математики Витачівської школи.

Кiлькiсть переглядiв: 855

Коментарi