/Files/photogallery/795/compass-riveroaks.gif

ВІДДІЛ ГЕОГРАФІЇ ТА КРАЄЗНАВСТВА

ГЕОГРАФІЯ (від грец."гео" - "земля, "графо" - "описувати") - основна природнича наука, яка включає в себе цілий комлекс наук про Землю. Це найдревніша наука людства, яка зародилася понад 3000 років тому, і по сьогоднішній день залишається провідною. Географія - це мати усіх наук, адже саме з стародавньої географії вийшли такі науки як хімія, фізика, біологія, та найдревніша математична наука - геометрія. Геометрія зародилася у древній Греції, і вважалася лише розділом географії, який вимірював Землю, площу та розміри ("гео" - "земля", "метро" - "міряти"). І лише згодом з геометрії відійшла арифметика (прабабуся сучасній математиці).
Отже географія - це мати сучасній геометрії та алгебрі. В середньовіччі з географії почала відгалужуватися хімія, яка спочатку вважалася наукою, що вивчає будову і склад мінералів Землі. А вже останньою, хто відійшов від географії - фізика, яка вивчала фізичні властивості Землі. Рідним сестрами географії по сьогоднішній день вважаються біологія та астрономія, які між собою тісно переплітаються. Як би там не було, але географія і сьогодні, крізь тисячоліття залишається актуальною та ключовою природничо-суспільною наукою. В більшості розвинених держав світу (США, Канада, Великобританія, Японія, Франція, Німеччина та Корея) для усіх випускників шкіл екзамен з географії є обов'язковим. У 2006 році Всесвітній банк розвитку оприлюднив звіт, у якому було зазначено, що рівень суспільного розвитку держави зажежить напряму від обсягів вивчення географії та фізики у середній школі.

Саме географія та фізика вважаються "науками суспільного розвитку", а не математика, чи мови. А все тому, що всі нині продуктивні галузі процвітаючих економік (туризм, природоохорона, екологія, природокористування, геологія та видобування мінеральних ресурсів, інформаційні технології та технічний прогрес) тісно пов'язані з вивченням географії і фізики. В США вжа давно помітили, що випускники природничих шкіл набагато успішніші у житті, ніж випускники гуманітарних напрямків. Крім того, в Японії та Канаді - географія є обов'язковим предметом для вступу до ВУЗу, незалежно від спеціальності.

Україна до останнього часу теж йшла цим шляхом, однак 2 роки тому обов'язковий іспит з географії серед випускників 9 класу був скасований. Академіки НАН України відразу назвали це "кроком назад" у економічному процвітанні України.

В більшості країн Європи навіть сьогодні географію в середній школі вивчають рівно вдвічі більше ніж в Україні, а в США - взагалі втричі більше, незважаючи навіть на те, що Нобелівської премії з географії не дають. Однак завжди треба пам'ятати, що для власного розвитку необхідно вивчати усі шкільні предмети, так як серед них немає непотрібних. Вивчення географії - це вивчення навколишнього світу, в якому центром є людина. "Вчіть географію - знатимете все!" - казав колись відомий німецький філософ і публіцист Емануїл Кант. І справді, без базових географічних знань людина не може називатися свідомою і розумною.

Відділ географії та краєзнавства – це найстаріший відділ товариства, який став майданчиком для його подальшого розвитку. Після того, як було створено відділ біології та екології у географічному товаристві, саме географічне товариство трансформувалося у природничо-географічне.

З вересня 2015 року його науковим куратором є Трусевська Оксана Ігорівна – вчитель географії та історії Витачівської школи. Відділ налічує 4 членів: Рибна Валентина (керівник відділу), Крячок Вікторія, Нещерет Денис та Стельмащук Анджеліка.

Основні завдання, які покладає на себе відділ – це забезпечення комплексного краєзнавчого принципу у вивченні географії, починаючи з 6 класу, формування екологічної культури, створення сприятливих умов для розвитку краєзнавства, забезпечення належної економіко-географічної освіти для майбутніх випускників школи.

Останнім часом важливого розвитку набули інтегровані тенденції у роботі відділу географії та краєзнавства шкільного природничо-географічного товариства, зокрема створення тематичних заходів, де географія поєднується з іншими близькими до неї науками, такими як біологія та історія. Важливе місце надається розвитку та популяризації туризму, як перспективної галузі української економіки.

Науковими консультантами відділу є Колч Надія Володимирівна (вчитель фізики і математики) Хіміченко Костянтин Сергійович (вчитель біології та географії) та Дикуша Ніна Іванівна (вчитель хімії та біології).

Кiлькiсть переглядiв: 744

Коментарi