8 травня - день пам'яті і національного примирення у Другій світовій війні

2016-05-08

/Files/photogallery/755/mak.jpg

Рівно 71 рік тому, 8 травня 1945 року - під натиском радянських, американських та англійських військ - оплот світового нацизму - гітлерівська Німеччина підписала акт беззастережної капітуляції. Ціною мільйонів людських життів по всьому світові, сотнями зруйнованих міст і містечок по всій Європі був викорінений нацизм. Для багатьох європейських країн ця війна стала неймовірним випробуванням, адже низка народів, яка вела безпощадну війну з нацизмом, крім того була втягнута в криваве жорно громадянських воєн, які активно підстрікали як нацисти, так і ті, хто їм протистояли. На привеликий жаль Україна і український народ не стали винятком. Друга світова війна в Уураїнській історії - це одна з найболючіших сторінок. Безпощадна боротьба проти нацизму, боротьба за незалежність, і водночас боротьба з радянським режимом, який разом із гітлерівцями розв'язали криваве місиво у Європі - все це в сукупності призвело до того, що українці опинилися по різні сторони барикад, і вбивали один одного.

Не одна Україна має схожу трагічну історію в цій найкривавіші війні. Тому примирення потребують ще багато народів, і учасників тих трагічних подій. Вже багато років поспіль в усьому світі 8 травня відзначається як день пам'яті і примирення у Другій світовій війні. Без будь яких гучних гасел про перемогу і без зайвого пафосу європейці, як і ввесь світ згадують війну, в якій фактично не було переможця, де обов'язок кожного схилити голову перед 70-ма мільйонами загиблих у цій війні. Європа втратила цілу країну із населенням майже як Франція, а людство отримало неоціненний досвід, що війна - це найгірший метод боротьби за імперіалізм, і обов'язок усього світу - за жодних обставин не допустити нічого подібного знову.

Україна в Другій світовій війні отримала свій цінний урок, і на спільний вівтоар перемоги поклала майже 7 мільйонів людських життів. Тільки в єдності ми можемо відстояти свою рідну землю від ворога. Так було 70 років тому, так є і сьогодні... Пам'ятаймо ці трагічної для нашого народу уроки, аби не допустити нічого подібного у майбутньому.

Вічна пам'ять всім загиблим у Другій світовій війні...

Кiлькiсть переглядiв: 272

Коментарi