• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини гімназії
  • В минулому році на Обухівщині народжуваність знизилася на 10% - відділ географії та краєзнавства шкільного товариства імені В.І. Вернадського

В минулому році на Обухівщині народжуваність знизилася на 10% - відділ географії та краєзнавства шкільного товариства імені В.І. Вернадського

2019-02-10

/Files/photogallery/795/SXrABz2H1Cg.jpg

"Кожен новий крик немовляти - це голос майбутнього роду" (Китайська народна мудрість)

Промайнув 2018 рік, який для нашої країни запам'ятається різними подіями, як хорошими, так і не дуже. Вже традиційно наш відділ географії та краєзнавства шкільного природничо-географічного товариства імені В.І.Вернадського Витачівської школи підводить підсумки демографічної ситуації на нашій рідній Обухівщині за минулий 2018 рік. Коли рівно рік назад ми аналізували демографічну ситуацію на Обухівщині за 2017 рік - ми дійшли висновку про те, що ситуація погіршилася, але залишали місце для оптимізму на 2018 рік. Проте виявилося, що нажаль дарма... У 2018 році демографічна ситуація в більшості населених пунктів нашого району суттєво погіршилася. Тепер задумуємося, чи не стане це серйозною проблемою для Обухівщини той факт, що населення стало знижуватися значно швидше ніж раніше? Що чекає батьківщину найдавнішої Трипільської землеробської культури в недалекому майбутньому? Так хотілося, аби наш славетний край примножувався і процвітав. Будемо вірити, що ці негаразди лише тимчасові, і знову ж таки лишаємо місце для оптимізму на наступні роки.

В 2017 році в селах Обухівщини смертність перевищувала народжуваність в 3,3 рази.

А тепер власне про демографічну ситуацію в Обухівському районі за 2018 рік. Якщо в загальному - то маємо зниження народжуваності на 10%, що є досить великим показником. Щоправда знизилася і смертність, але вона продовжує перевищувати народжуваність в 1,8 разів. Хоча слід зазначити, що в Обухівському районі за останні 25 років жодного разу не було зафіксовано перевищення народжуваності над смертністю, лише в 2012 році розрив між цими показниками був найменший (936 народжених проти 947 померлих). Тому робимо висновок про те, що населення Обухівщини нажаль невпинно скорочується і старіє...
Тепер про народжуваність в нашому районі. Як ми вже зазначали, в 2018 році вона знизилася аж на 10%, і становила 592 немовлят. Цей показник виявився найнижчим за останні 16 років. Приміром в Обухові народжуваність була найнижчою за останні 18 років (лише 277 немовлят), в Українці найнижча народжуваність з 2006 року (165 народжених), а в Козині взагалі найнижча за останні 20 років (лише 25 діток). Схоже що Козин вже почав забувати ті часи, коли тут родилося по 64 дитини, як приміром у 2011 році. Найменше за 20 років народилося немовлят у Германівці (лише 8 діток). Не набагато знизилася також народжуваність у Верем'ї, Дерев'яні, Старих Безрадичах, Красній Слобідці, Підгірцях та Семенівці. Значно більше знизилася в Германівці та Малій Вільшанці (майже вдвічі). А от Жуківці нажаль продемонструвати найбільше падіння народжуваності в усьому районі, де народилася лише 1 дитина, що в 6 разів менше ніж роком раніше, і цей показник є найменшим за 20 останніх років. Не змінилася в порівнянні з попереднім роком народжуваність в Трипіллі (19 діток), Великих Дмитровичах (11 діток), в Красному (як і роком раніше лише 2 діток), в Копачеві та Перегонівці, де народилося по одній дитині, як і в 2017 році. Нажаль вже два роки поспіль не народилося жодної дитини в Нещерові та Щербанівці. Віримо, що в наступних роках в цих селах ситуація суттєво зміниться, і сюди неодмінно завітають лелеки. А от кого цього року не оминали лелеки, так це Витачів, Халеп'я, Григорівку, Долину та Перше Травня. Лише в цих п'яти селах Обухівщини зросла народжуваність. Приємно з того, що найбільший кількісний ріст у Витачеві та Халеп'ї, двох сусідніх селах, де народилося по 8 немовлят, або більш ніж вдвічі більше ніж у 2017 році. Так тримати, наддніпрянці!
Вцілому ж слід зазначити, що в селах Обухівщини народжуваність знижується вже 6 років поспіль. В 2018 році в селах народилося лише 125 діток, або 21% усіх новонароджених району (з урахуванням Обухова). Приміром в 2017 таких було 129 дітей, у 2016 році - 158 дітей, а в 2015 році - 188 дітей. У розрахунку до кількості жителів, найвищою народжуваність серед усіх населених пунктів району була у Витачеві (12,5 дітей на 1000 жителів), Халеп'ї (12,2 дітей на 1000 жителів). В Українці такий показник становить 10,6 дітей на 1000 жителів, в Красній Слобідці - 9,5 а в Обухові - 8,2 дітей на кожні 1000 жителів. В середньому на Обухівщині (без урахування Обухова) родилося 9,1 дитини на кожні 1000 жителів, в той час як середній такий показник по Україні становив у 2017 році 11,8 дітей на 1000 жителів.
Знизилася також минулого року і кількість одружень в районі. Всім відомо, що одруження - це нова сім'я, у якій потенційно з'являються немовлята. Якщо ж враховувати таку позицію, то переспективи у нашого району не найкращі. В 2018 році в Обухівському районі (разом з Обуховом) одружилися лише 488 пар, що є найменшим показником за останні 20 років. У 2017 році одружилося на 57 пар більше (545). Що там говорити, якщо в Обухові утворилося в 2018 році лише 354 нових сім'ї, що є найменшим показником з 2004 року! Приємно з того, що хоч і не набагато, та все ж зросла кількість одружень в Українці (84 одруження), Витачеві, Германівці, Підгірцях, Старих Безрадичах, Семенівці, Малій Вільшанці, Копачеві та Красному. В усіх інших населених пунктах кількість одружень знизилася. Прикро, але жодного одруження не було в Халеп'ї, Красній Слобідці, Дерев'яні, Перегонівці, Верем'ї, Деремезні та Нещерові. Ніби й рік не високосний... Прикро за Нещерів, де немає жодного одруження з 2011 року! Вже чотири роки поспіль не було весільних музик Верем'я. А взагалі, аби Ви усвідомлювали ввесь масштаб проблеми - уявіть лише, що в селах Обухівщини утворилося лише 34 нових сім'ї, або лише 7,5% від загального числа одружень в районі. І тут як би мовити - "без коментарів".
Та нажаль, як і на Обухівщині, так і по всій Україні, вже майже три десятиліття поспіль скорочення кількості населення відбувається скоріше не за рахунок низької народжуваності, а саме за рахунок високої смертності. Саме вона стала причиною того, що за 20 років населення сіл Обухівщини знизилося на 20-25%. Якщо такі міста як Обухів та Українка демонструють зростання населення за рахунок міграції, то в селах все набагато складніше. Візьмемо для прикладу Красну Слобідку, де в 1995 році проживало 1850 жителів, а 2017 році - 1220 жителів. Як бачимо, за ці роки населення колись величезної і могутньої Красної Слобідки скоротилося на третину. І так в кожному другому селі Обухівщини (нажаль і наш Витачів не є винятком). А причиною цьому є саме висока смертність. Щоправда слід зазначити що в 2018 році на Обухівщині вона дещо скоротилася в порівнянні з попереднім роком, і становила 1044 особи. Це на 80 осіб менше ніж в 2017 році, та на 46 осіб менше, ніж в 2016 році.

Смерть, це завжди сумно, але від неї не можна втекти, бо вона є частиною нашого буття. Тому навіть у показниках смертності можна знайти позитивні моменти, такі як її значення. Приємно що знизилася у порівнянні з минулим роком смертність в Обухові (найнижча за останні 4 роки, 349 померлих), Українці (231), Козині (54), Трипіллі (31), Григорівці (47), Великих Дмитровичах (18), Халеп'ї (14), Підгірцях (33), Дерев'яні (9), Копачеві (9) та Красному (8). На тому ж рівні залишилася смертність в Малій Вільшанці (23), Верем'ї (10), Деремезні (9), та Щербанівці (6). А от в Германівці, Жуківцях, Витачеві, Старих Безрадичах, Першому Травні, Долині, Семенівці, Перегонівці та Нещерові смертність зросла, десь більше, десь менше, але приріст є. У кількісному вимірі найбільше смертність буквально "стрибнула" в Семенівці, Витачеві та Германівці (в середньому на 10-15% у порівнянні з минулим роком), але сумний рекорд побив саме Нещерів, де смертність збільшилася втричі у порівнянні з 2017 роком. Що ж стосується у розрахунку до кількості жителів, то найвищий показник смертності в усьому районі зафіксовано в Малій Вільшанці (37 осіб на кожні 1000 жителів) та Підгірцях (36,5 смертей на 1000 жителів). Нажаль наш рідний Витачів не втік від них далеко: 32 смерті на 1000 жителів, що майже на 20% більше від статистичної норми. Наприклад в сусідніх з нами Халеп'ї та Жуківцях, де населення практично однакове, смертність становить 14 та 13 осіб відповідно, в той час як в нашому селі померло аж 20 осіб. Вцілому в селах Обухівщини померло 410 людей, або ж 26,5 людей на кожні 1000 жителів.

Такий показник навіть по Україні становить лише 19,5 осіб. Тобто чисто математично можна вирахувати, що 40% померлих на Обухівщині в 2018 році - це селяни. Нажаль висновок напрошується лише один - сільська Обухівщина хоч в повільно, але впевнено і поступово зменшується. Якщо народилося 125 дітей, а померло 410, то це означає лише одне - в селах Обухівщини смертність перевищує народжуваність в 3,3 рази. І хоч в містах ситуація дещо краща, та все ж пам'ятаймо, що саме село є колискою нашої української національної культури, носієм традицій. Цього року наше найдавніше на Обухівщині село Витачів святкує 1070-річчя з моменту першої літописної згадки, і так хочеться аби і Витачів, і вся Обухівщина впевнено дивилися в майбутнє, аби рід наш лише прибавлявся, а вулиці наших міст і сіл сповнювалися дзвінким дитячим сміхом під мирним українським небом! Тому від усього зазначеного, ми все ж залишаємо місце для оптимізму на майбуття, адже переживали ми і значно гірші часи. Тому все минеться, і попереду будуть зростання народжуваності, та збільшуватиметься число одружень, і Обухівщина буде процвітати!



З повагою відділ географії та краєзнавства шкільного природничо-географічного товариства імені Володимира Вернадського при Витачівській заганоосвітній школі І-ІІ ступенів Обухівської районної ради.

Кiлькiсть переглядiв: 337

Коментарi