У Витачеві в минулому році зросла народжуваність та тривалість життя

2019-01-08

/Files/photogallery/795/img_narodj.jpg В 2018 році лелека в нашому селі відпочивав менше...

Відійшов в історію 2018 рік, яким багатьом із нас запам'ятається багатьма доленосним подіями. Важко назвати цей рік легким, однак саме в цьому році відбулися кардинальні події та прийняті доленосні рішення, які вселяють надію на світле майбутнє. Початок нового року завжди є приводом для підбиття підсумків за попередній, вже минулий рік.

Відділ географії та краєзнавства шкільного природничо-географічного товариства імені Володимира Вернадського вже багато років поспіль стежить за демографічною ситуацією в селі Витачів, тому підбиваємо підсумки за 2018 рік.
Почнемо з головного - тобто з народжуваності, адже саме вона і вселяє надію на краще. Минулого року в селі Витачів з'явилося на світ 8 немовлят, що майже втричі більше ніж у 2017 році (лише 3 діток). І цей факт дуже радісний, оскільки діти - це наше світле майбутнє! Маємо найвищу за останні п'ять років народжуваність. Приємно з того, що більшість новонароджених у минулому році - це хлопчики (їх аж п'ятеро). І хоч дівчаток народилося лише троє, але тут слід пригадати минулі роки, коли в нашому селі родилося більше саме дівчаток, а не хлопчиків. Нехай всі вони ростуть здоровими та щасливими своїм батькам на радість.
Але на цьому приємності не закінчуються, адже наш тисячолітній Витачів повертає собі статус села "із весільними музиками". Одразу три нових сім'ї утворилися в нашому селі. І хоч на перший погляд це не багато, але варто зазначити що в позаминулому 2017 році не утворилося жодної сім'ї, а в 2016 році лише 2. Тобто маємо найвищу кількість одружень за останні чотири роки. Бажаємо молодятам щасливої долі та сімейного благополуччя!

У 2017 році жінки жили на 25 років більше, ніж чоловіки.

Та нажаль, світ влаштований таким чином, що одна зірочка загорається, а інша гасне, і від цього нікуди не подітися. Так в минулому 2018 році відійшли у вічність 22 наших земляки. Сумно від того, що в порівнянні з 2017 роком смертність зросла на майже 50%, оскільки в 2017 році померло лише 14 людей. З точки зору демографії такі "коливання смертності" для нашого села не є чимось неординарним, і таке стається в середньому раз на 7-8 років. Більшість померлих - це жінки (70%), і лише 30% - це чоловіки. Спостерігаємо скорочення смертності саме серед чоловіків. Однак втім смертність у селі Витачів за 2018 рік була найвищою з 2011 року, тобто найвищою за останні 7 років. Сподіваємося, що в новому 2019 році ситуація суттєво зміниться на краще. Всім нашим землякам, які відійшли у вічність - Царство Небесне і вічна пам'ять...
Однак і в цій ситуації можна знайти позитивні моменти, зокрема і той факт, що в селі зросла загальна тривалість життя. Якщо в 2017 році люди у Витачеві жили трохи менше 71 року, то в 2018 році тривалість життя становила 76,5 років, тобто на майже шість років більше. І це однозначно хороший показник. Крім того, зросла середня тривалість життя в чоловіків: у 2018 році вони жили в середньому 68,5 років (у 2017 році лише 62 роки). Прикро, але жінки в 2018 році жили в середньому майже на шість років менше ніж у 2017 році. Якщо ж в позаминулому році тривалість життя в жінок становила 87 років, то в 2018 році трохи більше 80 років, та все ж це більше ніж в середньому по Україні (у 2017 році в Україні жінки жили в середньому 77 років, а даних за 2018 рік поки що не маємо). 60% померлих мали вік у понад 80 років. В цілому ж, у минулому році смертність була вищою за народжуваність в 2,7 рази. Проте в 2017 році цей показник був майже вдвічі більшим - 4,7 рази, що знову ж таки є позитивним моментом. Станом на 1 січня 2019 року в селі Витачів офіційно проживало 677 мешканців.
Та все ж, ми входимо в новий рік і з новими надіями. Нехай цей рік принесе нам усім лише щастя і безмежної радості, любові і нових дзвінких дитячих голосів та веселого сміху на наших рідних витачівських вулицях. Нехай все у нас буде добре, а рід Витачівський лише прибавляється!


З повагою - відділ географії та краєзнавства шкільного природничо-географічного товариства імені Володимира Вернадського при Витачівській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів Обухівської районної ради Київської області.

Кiлькiсть переглядiв: 371

Коментарi