• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини гімназії
  • В селах Обухівщини втричі менше народжується, ніж помирає - відділ географії та краєзнавства шкільного товариства імені В.І.Вернадського

В селах Обухівщини втричі менше народжується, ніж помирає - відділ географії та краєзнавства шкільного товариства імені В.І.Вернадського

2018-02-08

/Files/photogallery/787/943158.jpg

Як відомо, Обухівщина - це один із найрозвиненіших районів Київської області, де промисловість відіграє ключове значення в структурі господарства. Однак, не було б зайвим нагадати про те, що у будь-якого блага є своя ціна, за яку слід платити. Для нашого району ця ціна - екологічна ситуація, яка нажаль одна з найгірших в області. Однак забрудненням навколишнього середовища вона не обмежується. Ні для кого не секрет, що екологічна ситуація є одним із важливих факторів демографічної ситуації в регіоні, наряду з соціально-економічними показниками та станом медичного обслуговування.

Ми вже публікували на сайті нашої школи короткий аналіз демографічного стану населення у селі Витачів за минулий 2017 рік, який підготували учасники відділу географії та краєзнавства шкільного природничо-географічного товариства імені В.І.Вернадського, які вже не перший рік займаються вивченням демографічних проблем Витачева та Обухівщини вцілому. Висновок не надто втішний для тисячолітнього Витачева - рік був не простим. Однак як виявилося, в Обухівському районі ситуація в минулому році була нічим не кращою, а в багатьох селах Обухівшини ще гіршою навіть ніж у Витачеві, де народжуваність була меншою вп'ятеро від кількості померлих.

Як виявилося, кількість новонароджених на Обухівщині (включаючи і сам Обухів) у 2017 році виявилася найменшою починаючи з 2003 року (тобто за останні 13 років). Лише 661 малюк з'явився на світ у 2017 році (у 2016 році - 809, а в 2015 - 933 малюки). Найбільш стрімко скоротилася народжуваність безпосередньо в самому Обухові (лише 337 дітей), що також є найменшим показником з 2003 року. В місті Українка в 2017 році народилося 165 дітей, що найменше за останні 10 років. Так наприклад у місті над Дніпром в 2016 році народилося 190 дітей, а в 2015 році - 247 дітей. Нажаль знизилася народжуваність і в Козині (30 дітей у 2017 році, 41 дитина в 2016 році, та 48 дітей в 2015 році). Найбільше у Козині народилося в 2011 році (64 дитини що вдвічі більше, ніж в минулому році).

Не радує стан народжуваності по селам Обухівського району. В них разом народилося лише 129 дітей, найбільше у Трипіллі (19 дітей) та Григорівці (18 дітей). Однак і в цих селах народжуваність виявилася найменшою за останні 10 років. Прикро також і те, що в Щербанівці та Нещерові не народилося жодної дитини, а в Перегонівці - лише одна. По двоє дітей народилося в Копачеві, Красному, Верем'ї, Долині та Першому Травні. Вперше за багато років лише три дитини народилося у Халеп'ї. Не набагато краща ситуація у Семенівці та Витачеві (по 4 дитини). Вдвічі знизилася у порівнянні з минулим роком народжуваність в Старих Безрадичах (8 дітей). Однак у Жуківцях, Підгірцях, Великих Дмитровичах, Дерев'яні та Малій Вільшанці народжуваність хоч і не набагато, та все ж зросла.

В минулому році в Обухівському районі зараєстровано 545 одружені, що на 3 одруження більше ніж роком раніше. Однак в порівнянні з минулими роками це не багато. Достатньо пригадати 2007 рік, де зараєстровано 875 одружень. В Обухові в 2017 році утворилося 410 сімей, що на 20 одружень більше, ніж у 2016 році. Найбільше в Обухові одружуватися молодята в тому ж таки 2007 році - 569 одружень, що більше, ніж минулого року в усьому Обухівському районі разом з Обуховом. Абсолютний історичний мінімум одружень зареєстровано в Українці (лише 76 утворених сімей). Такої низької кількості одружень в місті Українка не фіксувалося жодного разу, починаючи з 2000 року. Чого варте хоча б те, що вперше за 25 років у Витачеві не зареєстровано жодного одруження. Окрім нашого села до цього списку потрапили Дерев'яна, Верем'я, Красне, Копачів, Перегонівка та Нещерів. Що тут говорити, якщо в таких селах як Красна Слобідка та Германівка по одному лише одруженню за рік, то чого чекати від менших за кількістю жителів сіл... А були роки, коли в тій же Германівці одружувалося за рік по 16 пар, як приміром в 2007 році, та 14 пар в 2003 році.

Говорячи про демографічну ситуацію, нажаль ніяк не можна обійти сумну тему - смертність. Адже вона і визначає загальну картину природного приросту населення. Нажаль в нашому району фактор смертністі відіграв головну негативну роль, бо саме вона лежить в основі депопуляції (скорочення населення). Рівень смертності на Обухівщині, як і в Україні вцілому продовжує залишатися значно вищим, ніж в інших країнах Європи.

В 2017 році смертність на Обухівщині дещо зросла, і становила 1124 особи. Цей показник є найбільшим за останні 10 років, лише в 2008 році було зафіксовано на 3 смерті більше, ніж в 2017 році. Понад 32,5% померлих, або 367 осіб - це власне жителі самого Обухова. В Українці померло 234 людини, що виявилося найбільшим показником за останні 18 років. Знову сумний рекорд за Українкою... Смертність зросла майже у половині сіл, зокрема у Трипіллі (52 особи), Германівці (38 осіб), Підгірцях (57 осіб), Красній Слобідці (33 особи), Великих Дмитровичах (24 особи). Неймовірно висока була смертність в минулому році у Халеп'ї (26 осіб), та Малій Вільшанці (23 особи). Для прикладу в однакових за кількістю жителів Жуківцях та Витачеві зафіксовано 12 та 15 осіб відповідно. Хоча в цих селах смертність теж зросла у порівнянні з минулим роком. Не надто радує ситуація в Козині. Тут смертність зросла майже на 20% (58 оосіб). Та все ж приємно з того, що знизилася смертність у Григорівці (50 осіб), Старих Безрадичах (23 особи), Копачеві (12 осіб), Семенівці (16 осіб), Деремезні (9 осіб). Можна порадіти і за Нещерів, де померло найменше за останні 18 років (лише 3 особи). Всього у селах Обухівщини померло 465 осіб. Саме тут і продовжує в кращих традиціях домінувати смертність над народжуваністю. Наразі в селах Обухівщини помирає в 3,3 рази більше людей ніж народжується. Середній такий показник по Україні - 2,6. Що тут можна добавити - з такими темпами сільська Обухівщина скоро стане історією. Та все ж, хотілося б завершити на оптимістичний ноті, оскільки приводів для оптимізму достатньо. Адже як свідчать багаторічні дослідження, після складних демографічних років завжди наступають роки із "бебі-бумами", та стрімким скороченнями смертності. Нехай майбутні роки на Обухіащині будуть саме такими!

З повагою - відділ географії та краєзнавства шкільного природничо-географічного товариства імені В.І. Вернадського при Витачівській школі.

Кiлькiсть переглядiв: 329

Коментарi