• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини гімназії
  • 154 роки тому народився Володимир Вернадський - засновник Національної академії наук України.

154 роки тому народився Володимир Вернадський - засновник Національної академії наук України.

2017-03-12

/Files/photogallery/755/1363196637_561763_54.jpg

12 березня 2017 року виповнюється 154 роки від дня народження академіка Володимира Вернадського - засновника і організатора Національної академії наук України в 1918 році. Володимир Вернадський - це легендарний і по справжньому великий вчений-натураліст всіх часів та народів. Він автор вчення про біосферу, засновник вчення про геохімію та біогеохіміб, які з часом стали неймовірно важливим фундаментом для подальшого розвитку усіх природничих наук - хімії, геології та біології. Наукові праці Вернадського до цього часу в науці буквально на "вагу золота" в усьому світі, адже Вернадський проводив дослідження не в одній науці, а одразу в декількох. Так наприклад його праця "Геохімія" є поєднаним симбіозом хімії та геології, а комплекс праць по біосфері - це поєднання біології, географії та хімії водночас. Крім того Володимир Вернадський - це всесвітньовідомий філософ та мислитель. Його праця про ноосферу перевернула в усьому світі уявлення про значення людського інтелекту для суспільства. Навіть через 80 років ця праця вважається однією з кращих у світі.

Володимир/Files/photogallery/755/40106a51e17d1b31b1ba925d03507b6e.jpgВолодимир Іванович Вернадський (12.03.1863 - 06.01.1945) Іванович Вернадський - українець у глибокому корені, і завжди це повторював. Його проукраїнські погляди до цього часу викликають здивування з огляду на тодішні обставини. Його батько Іван Вернадський виховував сина на культурних традиціях українського народу, і розказував синові та історію, про яку тоді говорити було заборонено. Наприклад, батько неодноразово розповідав майбутньому вченому про те, що царська столиця Петербург збудована на кістках запорізьких козаків, і що Катерина зруйнувала Січ лише тому, що дуже боялася потуги вільнодумного козацтва. Все це в сукупності настільки справило враження на Володимира Вернадського, що той категорично відкидав сам термін "Малоросія", що використовувався по відношенню до українських земель у принизливій формі. Під час демократичної революції 1917 року Вернадський виступав за глибоку і всеосяжну культурну та адміністративну автономію України від царської Росії, однак виступав проти цілковитого відокремлення від неї. Однак в 1924 році Вернадський висловив сумніви в життєздатності радянської моделі держави. А під час сталінських репресій він у своєму щоденнику записав: "Я не вірю у світле майбутнє країни Рад. Яке може бути світле майбутнє у держави, де мільйони сидять у концтаборах? У цієї країни ресурсу вистачить років на 50, не більше, і вона рухне. Однак я знаю точно, що на цих розвалинах залишиться Україна, у якої неодмінно буде світле майбутнє, бо вона завжди була невичерпним інтелектуальним джерелом для Росії". Нині ці слова викликають у сучасній Росії особливий протест, однак як показав час - вони пророчі, а тому Вернадського можна вважати теж частково пророком українського народу. Сучасне завдання українців - пам'ятати неоціненний вклад свого земляка у світову науку.

В рамках урочистих заходів до 154-річчя від дня народження В.І.Вернадського - почесного президента шкільного природничо-географічного товариства Витачівської школи, відділ біології та екології організував інтерактивну біологічну вікторину на офіційній сторінці товаристві в мережі, до якої долучилося понад 20 учасників, серед яких не лише учні, але й їхні батьки. Однак результати вікторини наступні:

І місце - Рибна Марина (25 балів)

ІІ місце - Козелецька Юлія (23 бали) та Шевчик Вадим (23 бали)

ІІІ бали - Мохненко Тамара (22 бали), Мороз Тетяна (22 бали) та Дикуша Олександр (21 бал)

Активну участь у вікторині брали також Козинець Людмила (15 балів), Дикуша Олексій (15 балів) та Радіонов Родіон (15 балів). Всі учасники та призери нагороджені пам'ятними грамотами на урочистій лінійці, що відбулася в понеділок, 13 березня. Відділ біології та екології шкільного природничо-географічного товариства імені Вернадського щиро дякує усім за участь у біологічній вікторині, присвяченій 154-річчю від дня народження Володимира Вернадського - легендарного природознавця та великого патріота українського народу.

Кiлькiсть переглядiв: 190

Коментарi