• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини гімназії
  • 92% учнів Витачівської школи проводять в Інтернеті близько 4 годин на день - результат дослідження.

92% учнів Витачівської школи проводять в Інтернеті близько 4 годин на день - результат дослідження.

2017-02-26

/Files/photogallery/755/4090_1.jpg

В силу останніх подій в Україні, що пов’язані зі зростанням впливу так званих «груп смерті» серед молоді, у Витачівській школі пройшов тиждень безпеки в Інтернеті, з метою зменшення ризиків впливу небезпечних розваг у соціальних мережах.

Як відомо, так звані «групи смерті» в соціальних мережах стають дедалі популярнішими серед учнівської молоді України, і трагічні плоди діяльності яких останнім часом починають збільшувати свою урожайність, що викликає глибоку тривогу серед педагогів, батьків та громадських діячів. Найкращий спосіб уникнути трагедії – це попередити її. В першій половині лютого учні 9 класу Витачівської школи провели анонімне дослідження серед старшокласників на тему частоти користування всесвітньою мережею. Метою дослідження було встановити: чи користуються учнів Інтернетом, настільки часто, і що вони там шукають та дивляться. У дослідженні взяла участь група учнів Витачівської школи, що навчається в 5-9 класах (23 особи). Результати дослідження вражаючі і викликають певну занепокоєність.

Середньостатистичний/Files/photogallery/785/nPu8ZDxoZAE.jpg учень Витачівської школи проводить в Інтернеті 4 години на добу, і майже всі заходять туди щодня. Доступ до Інтернету мають 92% учнів, всі практично користуються ним вдома. Є учні з особливою групою ризику, які проводять в мережі понад 8 годин на добу, що викликає особливу стурбованість. Лише 8% учнів мають змогу користуватися «всесвітньою павутиною» при виконанні практичних робіт з інформатики безпосередньо в школі, так як вдома такої можливості в них немає.

Цікавим є те, що більшість часу і Інтернеті проводять саме дівчата, середньому на 2 години довше, ніж хлопці. І чим більший вік респондентів, тим більше часу вони проводять у мережі. Важливим моментом дослідження для девятикласників було те, що ж саме цікавить учнів у мережі. Як виявилося ¾ часу (або 75%) учні надають саме соціальним мережам, понад 10% часу (близько 25 хвилин) учні приділяють увагу відеоресурсам на You Tube, та приблизно стільки ж часу - для отримання інформації з Вікіпедії. Також значна кількість учнів вказали серед спожитого інтернет-продукту використання перекладачів Google та Yandex, а також періодичний перегляд офіційного сайту Витачівської школи.

Однак найцікавішим у дослідженні було те, на що конкретно йде понад 75% часу просиджування перед ноутбуком чи смартфоном серед респондентів, а саме – на соціальні мережі. Абсолютна більшість опитаних учнів (понад 82%) надають перевагу соціальній мержі «Вконтакте», яка вже давно має досить сумнівну репутацію, і навіть в силу останніх подій несе національну загрозу (згідно із заявами представників силового блоку Уряду). Крім того, майже 85% учнів мають акаунти в цій мережі. «Вконтакте» вже давно відома як найбільш небезпечна соціальна мережа, де підлітки мають доступ до будь-якого контенту, в тому числі і такого, що може нанести їхній психіці непоправної шкоди, або спровокувати непоправне, адже саме тут і зосереджені практично всі «групи смерті». Набагато більш безпечним вважається міжнародна соціальна мережа Facebook, де доступ до дорослого та неякісного контенту практично відсутній. Однак користуванню в ньому перевагу надає лише 15% респондентів, і то лише декілька хвилин на добу. Соціальну мережу Instagram використовує лише 8% витачівський школярів, однак подібно з фейсбуком, вони там довго не затримуються. Проводячи риску, можна зробити висновок про те, що учень Витачівської школи в середньому проводить 3 години в соціальній мережі «Вконтакте», при мінімумі контролю з боку батьків про те, що саме читають та дивляться в ньому їхні діти. І тут левова частка відповідальності лягає на плечі саме батьків.

Однак/Files/photogallery/785/hb5BNBfexp8.jpg аби переломити ситуацію, серед виховних заходів з інформатики протягом останнього тижня лютого (в період з 17 по 23 лютого) у Витачівській школі пройшов тиждень безпеки в Інтернеті, де зокрема учні ознайомилися з найбільшими ризиками, які виникають при тривалому користуванні мережею. Особливе місце було відведено по дослідженні небезпечних ризиків при користуванні мережами «Вконтакте» та «Однокласники», які є інтернет-ресурсом держави-агресора. І тут як відомо, питання не лише особистої безпеки і здоровя, але й гостро постає питання національної безпеки в умовах інформаційної війни, розв’язаної проти України Російською Федерацією в рамках загальної зовнішньої агресії, починаючи з лютого 2014 року. Під час проведення тематичного тижня дали оцінку значенню інформаційної безпеки держави. Разом з тим девятикласники провели анонімний моніторинг психологічної картини інтернет-ресурсів учнів Витачівської школи. Як виявилося понад 40% учнів школи мають доступ до потенційно небезпечних соціальних груп в мережі, які можуть зашкодити їхньому психологічному здоров’ю. Витачівська школа має власні офіційні сторінки в соціальних мережах «Вконтакте» і в фейсбуці. Так само і офіційні сторінки шкільного природничо-географічного товариства імені В.І. Вернадського. Однак вони не користуються популярністю серед школярів, тому наразі розглядається питання по їх згортанню (особливо тих, що в «Вконтакте»).

Результати дослідження були передані адміністрації школи, і викликали не аби яку тривогу. Зокрема на засіданні методичного об’єднання класних керівників директор школи Колч Н.В. доручила усім класним керівникам негайно провести виховну роботу в цьому напрямку та посилити контроль над інформаційною безпекою учнів. Також доручено провести загальношкільний тематичний тиждень безпеки в Інтернеті, і активізувати роботу з батьками в цьому напрямку. На загальношкільних батьківських зборах, що відбулися в середу, 23 лютого директор школи приділила цьому питанню особливу увагу. Окремим розділом батьківських зборів було збереження інформаційної безпеки та попередження підліткового суїциду. Також на уроках інформатики серед учнів 9 класів відбулися заходи із популяризації безпечних соціальних мереж, зокрема акція «Переходь на файсбук» ставить собі за мету популяризувати цю набагато безпечнішу соціальну мережу. Зокрема учні розпочали створювати власні проекти на фейсбуці та розвивати їх, зокрема Радіонов Родіон створив проект «Технології – наше майбутнє», Дикуша Олександр створив проект «Гумор і позитив», Дикуша Олексій - "Природна краса України", Мохненко Тамара – «Туризм – це здорово», Нещерет Надія – створила проект «Спорт і здоровя», а Волощенко Світлана – «оригінальні зачіски». Учні працюють над розвитком власних проектів у майбутньому, які допоможуть їм підвищити власну інформаційну безпеку, спонукати до пошуку якісного і корисного контенту, та забезпечити важливий фундамент для профорієнтаційної роботи. Анонімне соціологічне дослідження та моніторинг серед школярів дев'ятикласниками проводився за дорученням і керівництвом вчителя інформатики Хіміченка К.С.

Разом з тим адміністрація Витачівської школи звертається з проханням до батьків посилити контроль за своїми дітьми, приділяти їм більше уваги, аби вони не заміняти реальний світ на віртуальний, оскільки саме брак контролю і уваги спонукає дітей шукати нового спілкування та вражень у соціальних мережах. Захистимо наших дітей від небезпеки разом. Разом з тим ми усвідомлюємо, що Інтернет - це реальність, від якої відійти практично не можливо, оскільки це інноваційний тренд часу, але зробити його безпечним і корисним для дітей - наш спільний з вами обов'язок. Сподіваємося на розуміння та співпрацю.

Кiлькiсть переглядiв: 145

Коментарi

  • CaseyKek

    2017-10-08 04:27:07

    Some people, especially those running on busy daily schedules tend to use the pills to help maintain weight since they can not afford to follow all the diet programs. This is not advised. It is recommended that one seek advice from a professional in this field before using the pills. This can save one from many dangers associated with the misuse. The diet pills should always be taken whole. Some people tend to divide the pills to serve a longer period of time. This is not advised and can lead to ineffectiveness...

  • CaseyKek

    2017-08-26 21:21:34

    [url=https://www.viagrapascherfr.com/]Show more>>>[/url]...