• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини гімназії
  • У Витачівській школі пройшли жалобні заходи з нагоди 84-ї річниці Голодомору в Україні

У Витачівській школі пройшли жалобні заходи з нагоди 84-ї річниці Голодомору в Україні

2016-11-25

/Files/photogallery/769/DSCF0002~2.JPG

Голодомор 1932-1933 років - це найтрагічніших сторінка української історії найкривавішого ХХ століття. Навіть жахлива за своєю жорстокістю Друга світова війна не перевершила за кількістю винищених українців тих масштабів цілеспрямованого винищення українців, яке здійснила сталінська влада. Лише за приблизними оцінками голодомор забрав життя понад 7,5 мільйонів українців. Селянство було вкинуте у кошмар сталінського божевілля, яке коштувало нашому народові найціннішого - його славетного генофонду, який не відновився в повній мірі до сьогодення. /Files/photogallery/769/IMG_20161125_110402~2.jpgХвилина мовчання...

Пам'ятаючи про лихоліття сталінських часів, в останню суботу листопада в Україні вже традиційно згадують мільйони співвітчизників, що були закатовані голодною смертю. З цієї нагоди у Витачівській школі, в п'ятницю, 25 листопада пройшли жалобні заходи до 84-тих роковин Голодомору в Україні.

/Files/photogallery/769/IMG_20161125_105627~3.jpgУрок-реквієм Пам'ятні заходи серед усіх учнів школи розпочалися з урочистого уроку-реквієму, який підготувала вчитель світової літератури Бухта Тетяна Василівна. Вона наголосила на тому, що Голодомор - це найтрагічніша сторінка Української історії, адже українці, що здавна любили і шанували землю, були позбавлені її, а згодом і того, що вона їм давала - хліб. Учні підготували розповіді та у віршовані формі розповіли трагічні композиції про голод в Україні. Ведучі - Козинець Людмила та Козелецька Юлія переповіли учням усні документальні відомості про цю трагедію. Пролунала хвилина мовчання за всіма померлими... Згодом учні запалили свічки пам'яті. Учні ознайомилися з Національною книгою пам'яті, де на кількох сторінках подано інформацію про жертв Голодомору 1932-1933 років у селі Витачів. /Files/photogallery/769/rBGozV5D8NE.jpgЗапалення свічок пам'яті на могилі масового поховання.../Files/photogallery/769/DSCF9994~2.JPGКолосся закатованим голодною смертю землякам...

Згодом за ініціативою активістів учнівської організації"Джерело", учні попрямували до старого Витачівського кладовища, де знаходиться Братська могила усіх померлих від голоду витачівців. За словами очевидців там поховано близько трьох сотень витачівців. Решта приблизно стільки ж було поховано на горі Красуха, на сільському кладовищі, що в іншій частині села. До пам'ятного хреста "Жертвам Голодомору 1932-33 років" учні поклали хліб та колосся зерна, від нестачі якого земляки померли. А також запалили свічі пам'яті на могилі і хвилиною мовчання вшанували померлих від голоду земляків.

/Files/photogallery/769/IMG_20161125_140739~2.JPGГолодомор - це не просто трагічна сторінка, але й ще один дуже важливий урок для нашого народу, який в жодному разі не можна забувати. Адже як відомо, історія повторюється з тими, у кого дуже коротка пам'ять. Тому нам - українцям, забувати свої трагічні сторінки неможна, бо ще раз такого лиха ми не переживемо. Всенарод не єднання - це шлях до світлого майбутнього у якому ніколи не знайдеться місця для голодоморів і людиноненависництва.

Адміністрація Витачівської школи, учасники шкільної учнівської організації "Джерело", та президія шкільного природничо-географічного товариства імені В.І.Вернадського закликають усіх долучитися до Всеукраїнської хвилини мовчання, яка відбудеться о 16:00, та запалити свічу пам'яті в честь усіх померлих і закатованих голодною смертю українців.

Кiлькiсть переглядiв: 179

Коментарi